KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Historia

Nasze przedszkole istnieje już ponad 50 lat. 
Pierwsze działania opiekuńczo-wychowawcze prowadzono w pomieszczeniach bloku 
przy ulicy Kasprzaka-Srebrzyńska. Parter zaadoptowano na potrzeby przedszkola. Wcześniej, w pomieszczeniach tych mieściło się 
Przedszkole NR 1 Towarzystwa Przyjaciół Dzieci. 
Ówczesne władze samorządowe i Wydział Oświaty chcąc ujednolicić i uporządkować sprawy dotyczące przedszkoli, nadały nowe numery placówkom przedszkolnym i nasze działające 
w pomieszczeniach po przedszkolu TPD otrzymało numer 53.


W miarę rozbudowującego się osiedla Koziny zapotrzebowanie na opiekę przedszkolną wzrosło i władze podjęły starania by odkupić działkę
w rejonie ulic Kasprzaka-Drewnowska. W tym miejscu rosły drzewa owocowe i tu postanowiono wybudować przedszkole wolnostojące wraz 
z ogrodem do zabaw dla dzieci. 

Pierwszym kierownikiem przedszkola NR 53 była pani Jadwiga Idzikowska. Po zakończonych pracach budowlanych, to ona wraz ze swoim personelem przeniosła przedszkole do budynku, w którym obecnie pracujemy. Zakładem opiekującym się naszym przedszkolem były Zakłady
Przemysłu Farmaceutycznego „CEFARM”. Dzieci otrzymywały podarunki i słodycze z okazji różnych świąt.  My jako placówka, pomagałyśmy pracującym matkom i w pierwszej kolejności prawo do przyjęcia dziecka do przedszkola miały dzieci pracowników CEFARMU, nawet jeśli nie mieszkały w rejonie przedszkola. Kolejnym dyrektorem została pani Barbara Apanasowicz, 
a po niej pani Halina Kubiak.


W 1992 r. ogłoszony konkurs na dyrektora przedszkola. Wygrała go pani Wanda Choińska.
W latach 2013 - 2018 dyrektorem przedszkola była pani Dorota Krawczyk. Obecnie stanowisko dyrektora piastuje pani Joanna Bąk.